0Item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Koi & Vijver

Koi

Cyprinus carpio is de Latijnse benaming van de karper. De Koi is de gekleurde variant van de karper en heeft enorm aan populariteit weten te winnen de laatste jaren.  In vrijwel iedere tuinvijver met vissen is de koi een vaste bewoner.  De reden hiervoor ligt voor de hand door de vele aantrekkelijke eigenschappen die deze karpers bezitten. Een belangrijke reden is dat Koi aanzienlijk groter kunne worden dan bijvoorbeeld een goudvis. Erg belangrijk is dat Koi vrij snel handtam worden en daardoor makkelijk uit de hand te voeren zijn. Het sierlijke voorkomen en de vele kleurvarianten die inmiddels gekweekt worden zorgen ervoor dat Koi zijn uitgegroeid tot de populairste vijvervissen en zelfs zwemmende juwelen genoemd worden.

 

Historie

De naam Koi komt van het Japanse woord Nishikigoi. Nishiki betekent zoveel als gekleurd of brokaat en het woord goi is verbasterd tot het bekende Koi. Het kweken van Koi kent zijn oorsprong in de 19de eeuw in Japan. Hoewel een Chinees boek uit de Jin-dynastie van de 4de eeuw de Koi al vermeldt als een bontgekleurde karper. Later in de 20e eeuw werden normen bepaald betreffend kleur en patroonvarianten. Met name de wit-rode Kohaku koi. Tijdens in jaarbeurs in Tokio, 1914, werden deze normen bekend voor de buitenwereld. Door uitvindingen als de plastic zak werd het transporteren van vissen makkelijker en het verspreiden van de Japanse koi over de wereld was een feit. Het houden van koi werd voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk een hobby en al snel volgden andere Europese landen zoals Nederland, België en Duitsland.

 

Leefomstandigheden

Het houden van Koi is minder eenvoudig dan het houden van goudvissen. Koi kunnen erg snel groeien en kunnen, afhankelijk van de leefomstandigheden en genetische eigenschappen, erg groot worden. Koi hebben meer aandacht nodig en de juiste specifieke voeding. Daarnaast is een optimale waterkwaliteit van levensbelang voor het welzijn en de ontwikkeling van Koi. Men dient rekening te houden dat Koi planten en bodembedekking omwoelen. 

Gezien het feit dat Koi veel eten is het ook begrijpelijk dat het water snel vervuild. Het water kan snel groen worden door algengroei. Een goede filterinstallatie mag niet ontbreken aan een siervijver. AquaKing biedt hoge kwalitatiet filtersystemen met bijbehorende pompen en accessoires. De meeste hobbyisten kiezen voor een filtersysteem met meervoudige kamers en een UV lamp voor het bestrijden van algen. AquaKing Red Label 3 en 4 kamerfilters zijn uitermate geschikt voor vrijwel alle siervijvers. Drukfilters met een UV filter worden ook vaak toegepast. Het is erg belangrijk dat een pomp de juiste capaciteit en kracht heeft om het vijverwater minimaal een keer per twee uur door de filter te kunnen laten pompen. Hiervoor heeft AquaKing een breed assortiment aan hoogwaardige energiezuinige vijverpompen in verschillende prijsklassen.

 

Voeding

Om koi in optimale conditie te houden is een passende voeding cruciaal. Aquaking is leverancier van uitsluitend de meest hoogwaardige merken Koivoer. Naast het wereldbefaamde JPD (Japan Pet Design) koivoer leveren wij Nishikigoi-Ô. Voor elke situatie en seizoen is een passend voer beschikbaar waaronder Staple (basis), Health (gezondheid), Grower (Groei), Premium (algehele ontwikkeling en groei) en All Seasons (voor elk jaargetijde).

Het voeren van Koi is sterk afhankelijk van de temperatuur van het water. Logisch aangezien de Koi koedbloedig is. Bij water met een temperatuur van 15 tot 20 graden kunnen de vissen dagelijks enkele malen gevoed worden. Van 10 tot 15 graden wordt nog een geringe hoeveelheid 1 maal per dag gegeven en bij watertemperaturen onder de 8 graden wordt er helemaal niet meer gevoerd. Als u uw vijver in de winter dicht vriest is het noodzakelijk een opening in het ijs vrij te houden. Dit kan bijvoorbeeld door een ijsvrijhouder te plaatsen of een bos stro in het water te hangen. Door het open houden van de vijver zorgt u ervoor dat de noodzakelijke gasuitwisseling van het water met de buitenlucht kan plaatsvinden.

 

Ziekten

Karpers zijn sterke vissen, maar zoals alle dieren kunnen ze last krijgen van ziekten, parasieten, bacteriën en schimmels. Indien uw Koi ziek worden is het raadzaam uw koidealer te raadplegen om zo tot passende actie te komen en uw Koi zo snel mogelijk weer gezond te krijgen. Een belangrijke wapen van de Koi tegen ziekteverwekkers is zijn slijmhuid, daarnaast dient het immuunsysteem op peil te blijven. Aquaking heeft in haar assortiment diverse waterverbeterings producten om de weerstand van uw vissen op peil te houden en zelfs te verhogen. Met de befaamde Anarex-Bio producten bent u verzekert van helder en gezond water wat zorg draagt voor sterke en gezonde Koi. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen!

 

Tot slot

Het houden van Koi is een geweldige hobby. Wanneer u echter een verkeerde start maakt of bijvoorbeeld een foute koi aanschaft kan de lol ook snel minder worden.Wij adviseren u daarom te allen tijde vakkundig advies in te winnen bij uw koidealer. Wij helpen u graag aan een gerenommeerd verkooppunt zodat u optimaal van de hobby kunt genieten.

Wij wensen u veel vijverplezier en een prettig verblijf op onze pagina,

het Aquaking-team.